Yenidoğan Bebeklerde Ağız ve Tırnak Bakımı

Bebeklerin tırnakları hızlı uzar ve bu durum bebek ve anne için tehlikeli olabilir. Hızlı uzayan tırnakların haftada birden fazla kez kısaltılması gerekebilir. Ayak tırnakları, daha yavaş uzadığından sık sık kısaltmaya ihtiyaç yoktur.

  • Bebeğin tırnakları nazikçe törpülenebilir. Bebek, biraz daha büyüdüğünde tırnakları kesildikten sonra pürüzlü kenarları tırnak törpüsü ile düzeltilebilir.
  • Yenidoğan bebeklerin kendine ve anneye zarar vermesini engellemek için ellerine eldiven veya çorap geçirilebilir.
  • Yenidoğan bebeklerin tırnaklarının uzamasını engellemek için uçlarını kemirmek tehlikeli olabilir. Çünkü ağızdaki bakteriler enfeksiyona yol açabilir.
  • Bebeğin tırnakları kesilirken, yardım edecek birinin olması tırnakların kesimi için daha kolay olabilir. Biri bebeği nazikçe tutarken, diğeri tırnakları dikkatlice kesebilir.
  • Bebek, çok fazla hareket ediyorsa yemek yerken veya uyurken tırnakları kesmek daha iyi olabilir.

Bebeğiniz, yaklaşık bir aylıkken tırnaklar sertleşmeye başlar. Bu sayede tırnak makası kullanarak tırnakları kesmek kolaylaşır; ancak yine de dikkatli olmanızda fayda var. Bebeklerde tırnak bakımına dikkat edilmediğinde tırnaklarında enfeksiyon veya batma gibi durumlar görülebilir.

Emzirilen bebeklerin ağzında pamukçuk gelişebilir. Pamukçuk enfeksiyonları, bazen meme uçları çatladığında veya hasar gördüğünde ortaya çıkar. Anne veya bebeğin bir süre antibiyotik kullanması sonucunda da ortaya çıkabilir. Bebeğin dilinde, diş etlerinde ve yanaklarının iç kısımlarında kremsi beyaz lekeler, beslenirken huzursuz olması ve dudaklarında beyaz bir tabaka bulunması pamukçuğun belirtileridir. Bebeklerde pamukçuk enfeksiyonuna karşı yapılabilecek bazı uygulamalar şunları içerir:

  • Bez değişiminden sonra elleri dikkatlice yıkamak ve ayrı havlular kullanmak
  • Bebeğin emziklerini ve oyuncaklarını yıkamak ve sterilize etmek
  • Emzirme sütyenlerini yüksek sıcaklıkta yıkamak
  • Göğüs pedlerini sık sık değiştirmek

Memede pamukçuk enfeksiyonu varken anne sütünü sağarsanız, tedavi sürecinde sütü bebeğe vermek, pamukçuğun geri gelmesine neden olabileceğinden süt dondurulmamalı ve kullanılmamalıdır.

Sağlıklı bebek, beslenme ve uykunun yanında iyi bir bakıma sahip olmalıdır. Dişleri çıkmaya başladığında bebeğe dişlerini sağlıklı tutabileceği ve ağız hijyeninin sağlayabileceği alışkanlıkların verilmeye başlanması gerekir. Ağız ve diş bakımı için bebeklere uygun ürünler kullanılmalıdır. Bebekler için yumuşak diş fırçası ve florür içermeyen diş macunu tercih edilmelidir. Diş macun, bebekler tarafından yutulabildiğinden dolayı bebeğin takip edilmesi gerekir.

Kaynakça
  1. NHS. “Breastfeeding and thrush”. (Son Erişim Tarihi: 20 Mart 2023)
  2. Babycentre. “My newborn's nails are long. Should I cut them?”. (Son Erişim Tarihi: 20 Mart 2023)
  3. Ciciçocuk. “Yenidoğan Bebek Bakımı”. (Son Erişim Tarihi: 20 Mart 2023)

Benzer Konular

0-3 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
Yenidoğan Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme
Yenidoğan Bebeklerde Banyo
4-7 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
Bebeğin İhtiyaçları Nasıl Anlaşılır?
Günlük Bebek Bakım Rutinleri Nelerdir?
Yenidoğan Bebeklerde Ağız ve Tırnak Bakımı
8-12 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
1 Yaşından İtibaren Bebekler İle Yapılabilecek Aktiviteler
Yenidoğan Bebeklerde Sarılık