İnfantil Kolik Yönetimi

Kolikte öncelikli hedef, çeşitli müdahalelerle çocuğu mümkün olduğunca yatıştırmak ve ebeveynlerin başa çıkmaları için ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlamaktır.

Ağlamayı yatıştırıcı öneriler

Deneyebileceğiniz yatıştırıcı önerilerden oluşan bir planınızın olması size yardımcı olabilir. Yöntemleri sırasıyla denemeniz gerekebilir. Bazıları diğerlerinden daha iyi çalışabilir ve bazıları bir kez çalışıp diğerinde çalışmayabilir. Bebeğinizle birlikte size en uygun olan yatıştırıcı önlemi bulmalısınız. Ağlamayı yatıştırıcı öneriler aşağıdaki gibidir.

  1. Emzik kullanmak
  2. Bebeğinizi araba yolculuğuna veya bebek arabasında yürüyüşe çıkarmak
  3. Bebeğinizle birlikte dolaşmak veya sallamak
  4. Bebeğinizi battaniyeye sarmak
  5. Bebeğinize ılık bir banyo yaptırmak
  6. Bebeğinizin karnını ovmak veya sırtını ovmak için bebeğinizi karnının üstüne koymak
  7. Kalp atışları veya sessiz, yatıştırıcı seslerden oluşan bir ses çalma
  8. Yakındaki bir odada beyaz gürültü makinesi, elektrikli süpürge veya çamaşır kurutma makinesi çalıştırarak beyaz gürültü sağlama
  9. Işıkları kısmak ve diğer görsel uyarıları sınırlamak
  10. Beslenme uygulamaları
  11. Beslenme uygulamalarındaki değişiklikler de biraz rahatlama sağlayabilir. Bebeğinizi dik pozisyonda biberonla besleyin ve beslenme sırasında ve sonrasında sık sık gazını çıkarın. Eğimli bir biberon kullanmak dik beslemeye yardımcı olur ve katlanabilir torbalı bir şişe hava girişini azaltabilir.

Diyet değişiklikleri

Sakinleştirici veya besleme uygulamaları ağlamayı veya sinirliliği azaltmıyorsa, doktorunuz kısa süreli diyet değişiklikleri denemesi önerebilir. Bununla birlikte, bebeğinizin bir gıda alerjisi varsa, muhtemelen kızarıklık, hırıltılı solunum, kusma veya ishal gibi başka belirti ve semptomlar olacaktır. Diyet değişiklikleri şunları içerebilir:

Anne diyeti: Emziriyorsanız, süt ürünleri, yumurta, fındık ve buğday gibi yaygın gıda alerjenleri içermeyen bir diyet deneyebilirsiniz. Lahana, soğan veya kafeinli içecekler gibi potansiyel olarak tahriş edici yiyecekleri de ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz.

Formül değişiklikleri: Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebek formülü ile beslerseniz, doktorunuz süt proteinleri daha küçük boyutlara parçalayan kapsamlı bir hidrolizat formülünün bir haftalık denemesini önerebilir.

Diğer Yöntemler:

Bitki Çayları:

Bebek kolik yönetiminde rezene, papatya ve mine çiçeği gibi bitkisel seçeneklerin etkisi birçok çalışmada araştırılmıştır. Bu bitkiler antispazmodik (gaz giderici) bir etkiye sahip olabilir. Ancak standart bitki çayı miktarı belirlenmediği için sürekli bitki çayı içilmesi, süt alımını azaltabilir. Ek olarak bağırsak hareketlerini arttıran bitki çayları ishale ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Fazla içildiğinde toksik etki gösterebildiğinden doktora danışarak ve sınırlı miktarlarda kullanılması gerekir.

Probiyotikler:

Koliğe katkıda bulunabilecek faktörlerden biri, bir bebeğin sindirim sistemindeki yardımcı bakterilerin dengesizliğinin düzeltilmesidir. İncelenmekte olan bir diğer yöntem de genel sindirim sağlığını iyileştirmek için uygun bir bakteri dengesi oluşturmak için iyi bakterilerin (probiyotikler) kullanılmasıdır. Bu konuda farklı probiyotiklerle yapılan çalışmalar mevcuttur. Bebeğinizin sindirim sistemini düzenlemeye katkı sağlayacak doğru yaklaşımı bulmak için doktorunuzla iletişime geçiniz.

Ebeveyn öz bakımı

Kolikli bir bebeğe bakmak deneyimli ebeveynler için bile yorucu ve stresli olabilir. Aşağıdaki öneriler, kendinize bakmanıza ve ihtiyacınız olan desteği almanıza yardımcı olabilir:

  1. Ara verin. Eşinizden destek alın,konuşun veya bir arkadaşınızdan bir süreliğine görevi devralmasını isteyin. Mümkünse kendinize evden çıkmak için bir fırsat verin.
  2. Beşiği kısa molalar için kullanın. Kendinizi toplamanız veya kendi sinirlerinizi yatıştırmanız gerekiyorsa, ağlama döneminde bebeğinizi bir süreliğine beşiğe yatırmanızda sakınca yoktur.
  3. Duygularınızı ifade edin. Bu durumdaki ebeveynlerin kendilerini çaresiz, depresif, suçlu veya kızgın hissetmeleri normaldir. Duygularınızı aile üyeleri, arkadaşlar ve çocuğunuzun doktoru ile paylaşın.
  4. Kendinizi yargılamayın. Bir ebeveyn olarak başarınızı bebeğinizin ne kadar ağladığıyla ölçmeyin. Kolik, kötü ebeveynliğin bir sonucu değildir ve teselli edilemez ağlama, bebeğinizin sizi reddettiğinin bir işareti değildir.
  5. Sağlığınıza dikkat edin. Sağlıklı yiyeceklerle beslenin. Günlük tempolu yürüyüş gibi egzersizler için zaman ayırın. Yapabiliyorsanız, gündüzleri bile bebek uyuduğunda siz de uyuyun.
  6. Bunun geçici olduğunu unutmayın. Kolik ataklar genellikle 3 ila 4 aylıktan sonra düzelir.
  7. Bir kurtarma planınız olsun. Mümkünse, bunaldığınızda müdahale etmek için bir arkadaşınızla veya akrabanızla bir plan yapın. Gerekirse, ek destek için sağlık uzmanınızla iletişime geçin.
Kaynakça
  1. Mayo Clinic- Colic (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colic/diagnosis-treatment/drc-20371081) (Son Erişim Tarihi: Haziran 2023).
  2. Marc B. et al. Treatments for Infant Colic. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 57():p S27-S30, December 2013.

Benzer Konular

İnfantil Kolik Belirtileri Nelerdir?
İnfantil Kolik Nedir?
İnfantil Kolik Tanısı Nasıl Konur?
İnfantil Kolik Yönetimi