Yenidoğan Bebeklerde Emzirme

Anne sütü, bebekler için ideal bir besindir. Güvenli ve doyurucu olmasının yanı sıra birçok hastalığa karşı koruyucu rol oynayan antikorlar içerir. Anne sütü, ilk altı ay bebeğin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini, ikinci altı ay yarısını, üçüncü altı ayda ise üçte birini karşılar. Dünya Sağlık Örgütü`nün tavsiyesine göre ilk iki yıl anne sütüne devam etmek oldukça yararlıdır.

Uzun süre anne sütü alan çocukların bilişsel performansları daha iyidir ve bağışıklıkları yüksektir. Ayrıca obezite olasılıkları düşüktür ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde diyabete eğilimleri azdır. Sağlıklı bebek gelişimi için anne sütü en ideal besindir. Bebeğe sağladığı yararlar yanında annede meme ve yumurtalık kanseri riskini de azaltmaya yardımcıdır. Bebeğinizin ne kadar ve ne sıklıkta besleneceği, bebeğinize bağlıdır ve bu süreç her bebek için farklıdır.

  • Yaşamın ilk günlerinde bebeğin midesi küçüktür ve her beslenmede çok fazla süte ihtiyacı yoktur. Her 1-3 saatte bir beslemek sütün artmasına yardımcı olur. Anne sütü alan sağlıklı bebek için ilk altı ay başka herhangi bir besine ihtiyaç yoktur.
  • İlerleyen haftalar ve aylarda bebekler büyüdükçe karınları da büyür. Bebeğiniz her beslenmede biraz daha fazla anne sütü içebilir. Beslenmeler arası süreler biraz daha uzar. Bebeğinizin emzirme sıklığı günün saatlerine göre değişebilir. Bazı emzirme seansları kısa bazıları uzun olabilir. Bebekler, ihtiyaçları kadarını alırlar.
  • Altı aydan sonra katı gıdalara başlayınca emzirmeye ilgi azalıyorsa gıdaları vermeden önce emzirmeyi deneyin. Çünkü katı gıdaya başladıktan sonra bile anne sütü en önemli besin kaynağıdır. Bebek açlık belirtisi gösterdiğinde emzirmeye devam edin.
  • Yürümeye başlayan bebeğin gün içinde anne sütü alma düzeni değişir. Bazen yatmadan önce veya sabah anne sütü isteyebilir.

Bebeğinizi takip ederek ne zaman acıktığına ve ne zaman anne sütü istediğine göre bir düzen oluşturabilirsiniz.

Kaynakça
  1. WHO. “Breastfeeding”. (Son Erişim Tarihi: 20 Mart 2023)
  2. CDC. “How Much and How Often to Breastfeed”. (Son Erişim Tarihi: 20 Mart 2023)

Benzer Konular

0-3 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
Yenidoğan Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yenidoğan Bebeklerde Emzirme
Yenidoğan Bebeklerde Banyo
4-7 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
Bebeğin İhtiyaçları Nasıl Anlaşılır?
Günlük Bebek Bakım Rutinleri Nelerdir?
Yenidoğan Bebeklerde Ağız ve Tırnak Bakımı
8-12 Aylık Bebekler İçin Aktiviteler
1 Yaşından İtibaren Bebekler İle Yapılabilecek Aktiviteler
Yenidoğan Bebeklerde Sarılık