Bir saattir durmadan ağlıyor veya son günlerde hep aynı saatlerde huzursuzlanıyor, ağlıyor, katılıyor gibi şikayetler çocuk doktorlarının, küçük bebekleri olan anne ve babalardan sıkça duydukları yakınmalardandır.

Hayatın ilk 3-4 ayında bebeklerde görülen bu tarz aşırı ağlamalar KOLİK olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım sağlıklı iyi beslenmiş bir bebekte günde 3 saatten uzun süren, haftada 3-4 günden fazla olan ve süre olarak 3 haftadan uzun süren ağlamayı kapsamaktadır. Huzursuzluk ve ağlama aslında yaşamın ilk üç ayında normal gelişimin bir parçasıdır. Kolikli bebekler ise günde ortalama 2-3 saate yakın ağlarlar ve ağlama kolay kolay sonlandırılamaz.

Karın sert ve şiş, kusma ve gaz çıkarma görülebilir. Ağlama nöbeti kendiliğinden başlar ve çevresel faktörlerle ilgisi yoktur, aniden olur ve başlayacağı önceden tahmin edilemez. Kolik genellikle ikinci haftadan sonra başlar ve 4 aylıktan önce düzelir, ancak % 30 bebekte 5. aya doğru uzayabilir. Koliği uzun süren bebeklerde genellikle beslenme ve uyku problemleri de bulunur. Kardeşler arasında ilk bebeklerin kolik nedeniyle doktora götürülme sıklığı daha fazladır.

Referanslar:
  1. U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services, Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025, December 2020
  2. U.S. Department of Agriculture FoodData Central: Lentils
  3. U.S. Department of Agriculture FoodData Central: Quinoa